Amerikan Ulusal Kariyer Gelişimi Derneği (NCDA), kariyer danışmanlığını şöyle tanımlamıştır:

“Bireylerin mesleklere, kariyerlere, kariyer rollerine ve sorumluluklarına, kariyer kararları verme ve kariyer planlama, serbest zaman aktiviteleri planlama, kariyer yolları ve diğer kariyer gelişim aktiviteleri (örneğin özgeçmiş yazma, iş görüşmesi, iş arama teknikleri gibi) onların kariyerleri ile ilgili çatışma ve sorunlara yönelik bireysel veya grupla sürdürülen danışma sürecidir”. 

Günümüzde her geçen gün kariyer danışmanlığı desteği ne yazık ki doğru veya yeterli bir şekilde alınamadığı için öğrenciler yanlış meslek seçimlerine yönelmektedir. Bu durum kimi zaman genç yaşlarda bir yara bandı görevi göstermekte fakat zamanla yeteri müdahalenin gerçekleşmemesinden dolayı telafisi daha zor olacak bir durumun meydana gelmesine yol açmaktadır. Bunun için özellikle de çocuğunuzun kariyer sürecine başlamadan önce ve sırasında dikkatli davranmalı, alandaki uzman kişilerden destek alınmalıdır.

Kariyer kavramı, içerisinde pek çok bileşeni bağlayan ve yaşam boyu süren bir süreçtir. Meslek seçimi veya mesleğe başlamayla bitmeyen bu süreç hayat dönemlerindeki değişimler, krizler, düşüşler veya azalışlarda da devam etmektedir. Tıpkı bir kalbin işleyişi gibi dönem dönem gerilemeleri de yaşatsa da uygun yönlendirmeler ile bu sıkıntılı süreçler iyi bir şekilde yönetilebilmektedir.

Kariyer danışmanlığında dikkat edilen noktalar;

  • Kişinin sosyo-ekonomik durumu,
  • Dönemsel kriterler,
  • Kişinin kendi özelliklerine yönelik farkındalık algısı, bilinçli bir şekilde hareket edebilmesi,
  • Kişinin fiziksel, psikolojik ve mental durumu,
  • Kişinin ilgileri ve yetenekleri,
  • Kişinin hayat hedefleri, tatmin olacağı alana yönelik eğilimleri,
  • Meslek grubu içerisindeki konumu ve kendilik algısı,
  • Mesleğin gelecekteki konumu,
  • Yapabileceklerine olan içsel ve dışsal motivasyonu gibi pek çok faktör beraber etkileşimdedir. Bu kadar çok faktörlerin bir arada olmasından dolayı kimi zaman kişide sıkıntı yaşamasına yol açmakta yanlış kararlar ise kişinin yaşamındaki pek çok alanda mutsuz olmasına neden olmaktadır.

Kariyer süreci daha önceden de bahsettiğimiz gibi bir süreçtir ve kişinin hayatı boyunca devam etmektedir. Bundan dolayı da bu süreci iyi bilen ve alanda uzman kişilerden yardım alması kişinin hayata karşı tutumunda etkin görev alacaktır. Unutulmaması gereken nokta kişi hayatının çok büyük bir bölümünü işini icra ederken geçirir ve işini seven kişiler başarıyla birlikte hayat yolcuğuna devam ederken; işini sevmeyen kişiler hayatı tatminsiz yaşamaya mahkûmdurlar.