Çoğu zaman travma sonrası stres bozukluğunun çocuklarda göz ardı edilmiş olduğu kabul edilmektedir. Cinsel istismar, fiziksel saldırı, aile içi şiddet, ağır ciddi hastalık, kaza, doğal afet olayları çocuklarda kolaylıkla TSSB’e neden olmaktadır. Bu çocuklar çekingen, amnestik, madde kötüye kullanan hale gelebilir ve uyuşmuş duygusal acı ile diğer kendini yıkıcı davranışlar içine girebilir. Aşırı uyarılma aynı zamanda ortak bir tepkidir ve şunları da içerebilir:

Öfke patlamaları, sinirlilik, uyku bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, azalmış dikkat, duygusal gerginlik, hiperaktivite, mide veya baş ağrısı gibi somatik belirtiler, aşırı uyarılmışlık hali, irkilme tepkisinde artma.

Yetişkinlerde ve çocuklarda TSSB tanısı için belirlenmiş olan kriterler aşağıdakilerdir:

  • TSSB’yi niteleyen bir olaya maruz kalma
  • Travmatik olayın sürekli olarak yeniden yaşanması
  • Travmatik olayı çağrıştıran uyaranlardan sürekli kaçınma çabası
  • Kalıcı aşırı uyarılmışlık

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri 3 aydan uzun sürerse, kronik, 3 aydan kısa sürerse akut, belirtiler stres etkeninden en az 6 ay sonra başlamışsa gecikmeli başlangıçlı olarak tanımlanır.

TSSB tedavisinde BDT, göz hareketleri duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), yönlendirici olmayan destekleyici terapi, psikolojik bilgi alma ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır.