DSM geniş bir şekilde semptomoloji içerse de, herhangi bir yeme bozukluğunun tanımlanmasında 3 temel unsur yer almalıdır. Problem yeme ile ilgili olmalı, DSM Anoreksia nevroza, kişinin normal vücut ağırlığından %15 daha azı olan minimum vücut ağırlığını korumayı reddetmeyle tanımlanan ciddi ve kronik yaşamı tehdit edici bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluğun diğer temel özellikleri kilo alımı konusunda yoğun korku, bozulmuş beden imgesi ve üst üste regly olamaması.
DSM’de geniş bir şekilde semptomoloji içerse de herhangi bir yeme bozukluğunun tanımlanmasında 3 temel unsur yer almalıdır. Burada problem yeme ile ilgili olmalı, davranışsal ve psikolojik semptomları içermeli ve anlamlı bir işlevsizlikle sonuçlanmalıdır. Anoreksia nervozanın temel semptomu sağlıksız bir zayıflık ve şişmanlama korkusu olarak bilinmektedir.
DSM IV TR’ ye göre anoreksia nervozanın tanı kriterleri aşağıdakilerdir:
- Yaşı ve boy uzunluğu için olağan sayılan en az kiloda ve bunun üzerinde bir vücut ağırlığına sahip olmayı kabul etmeme
- Beklenenin altında bir vücut ağırlığına sahip olmasına karşın kilo almaktan ve şişman olmaktan aşırı korkma
- Kişinin vücut ağırlığı veya biçimini algılama konusunda bozukluk olması
- Bayanlarda menarş sonrası amenard, yani en az 3 ardışık adet döneminin olmaması
Anoreksia nevroza tipik olarak 13-14 yaşlarında birey kilo vermek, sağlıklı beslenmek yada spor, dans gibi gibi bazı aktivitelerle performansını arttırmak için diyete başlamasıyla gelişir. Diyet genel olarak tatlı gibi yiyeceklerin kesilmesiyle başlar, zaman geçtikçe yiyecek seçimleri daha kısıtlı hale gelir. Sıklıkla birey kendi başına yemek yemeği tercih eder.
Bulimia Nervoza, kişinin yineleyen tıkanırcasına yemesinin ardından suçluluk, depresyon ve kendini kınama duygularının eşlik ettiği yeme bozukluğudur. Hasta aşırı yemesinin üstünü örtmek için çıkartmaya karşılık gelen dengeleyici davranışlar içine girer. Çıkartma kendini kusturma, kendini aç bırakma, laksatif ya da aşırı egzersiz biçimini alabilir.
Bulimia nervozanın temel özelliği çok kısa bir zaman aralığında çok miktarda yüksek kalorili yiyeceği kontrol dışı örüntüyle tıkanırcasına yeme vakalarını içermektedir. Yeme epizotları hem çıkarma hem de çıkartma olmayan tipte dengeleyici davranışlara eşlik ederek ortaya çıkmaktadır.Bulimia nervozaya sahip kişiler genellikle geçmişinde anoreksia nevroza vakaları yada tersi durumları olduğu görülmektedir.
Bulimia nevroza için DSM IV TR tanı kriterleri aşağıdakilerdir.
- Yineleyen aşırı yeme anlarının olması. (aynı zaman diliminde ve benzer koşullarda çoğu insanın yiyebileceğinden hiç tartışmasız daha fazla miktarda yiyecek tüketmek, bu durum sırasında yeme kontrolünün kalktığı duyumunun olması)
- Kilo almaktan kaçınmak için lkendisinin yol açtığı kusma,hiç yemek yememem ya da aşırı egzersiz yapma gibi uygunsuz dengeleyici davranışları tekrar tekrar yapma
- Tıkınırcasına yeme ve uygunsuz dengeleyici davranışların her ikisi de 3 aylık süre içinde ortalama olarak haftada en az 2 kez ortaya çıkmalıdır.
- Kendini değerlendirmesi vücut şekli ve ağırlığından aşırı şekilde etkilenmelidir
- Bu bozukluk sadece anoreksia nervoza epizotları sırasında ortaya çıkmamaktadır.
Bulimia nervoza genel olarak ergenliğin sonlarına doğru birçok vakada 18 yaş civarında başlayarak gelişmekte, bireyler tipik olarak kilolarını takıntı haline getirmekte ve çoğu çocukluğundan itibaren hafif obezite sorunu yaşamaktadır.
Yeme bozukluklarının tedavisi hastanede yapılabilir. Son yıllarda yeme bozukluklarıyla ilişkili olarak hastanede kalış süresi kısaltılmıştır.
BDT’nin temel amacı bireyin beden imgesi hakkındaki bozulmuş bilişlerini ve zayıflıkla aynı anlama gelen değerlilik, güç ve başarı gibi yanlış inançlarını bazı davranışsal teknikleri katarak yapılandırmaktır.
Aile danışması sıklıkla kapsamlı bir tedavi paketinin parçası olarak kullanılmaktadır. Tedavide farklı bir yaklaşım yeni beslenme alışkanlığının geliştirilmesi, yeme örüntülerinin tutarlı olarak uygulanması ve ergenlik dönemi gelişimsel zorlukların üstesinden gelinmesinde ailenin yardımını ortaya çıkarıp aileyi bir kaynak olarak kullanmaktadır.